Agroleaf Liquid – Fertilizare echilibrata pentru rapita de toamna.

Fertilizarea foliara este o practica obisnuita in fertilizarea culturilor de rapita. Fertilizarea foliara stimuleaza dezvoltarea plantelor, crescandu-le rezistenta la factorii abiotici (de exemplu, seceta, soluri reci), si corectand deficientele minerale. Cu toate acestea, fertilizarea foliara nu reprezinta o inlocuire a fertilizarii de baza!

Pentru o recolta de rapita promitatoare se recomanda ca, primavara, biomasa totala de deasupra solului sa fie de aprox. 500-600 gr/m2.

Pentru a atinge acest parametru, fertilizarea foliara ar trebui sa inceapa toamna, cand fosforul si potasiul joaca un rol-cheie in ciclul de viata al plantei. Prin urmare, in stadiul de 6-8 frunze, trebuie sa se aplice o fertilizare cu Agroleaf Crop Oil Seed 6-18-31+2MgO+TE, in doza de 4-5 kg​/ha. Aceasta aplicare va asigura raportul NPK necesar pentru o crestere corespunzătoare a parților vegetative, pentru dezvoltatrea unui sistem radicular puternic si pentru imbunatatirea gestionarii apei la nivelul plantei si cresterii rezistentei la inghet.

Cultura de rapita este una dintre culturile de toamna care necesita o cantitate ridicata de nutrienti. Fertilizarea echilibrata a culturilor trebuie privita ca un factor-cheie in obținerea unor recolte bogate. Prin urmare, la fertilizarea rapitei, inainte de orice aplicare a fertilizarilor de baza, trebuie efectuată o analiza a solului. Pe baza disponibilitatii nutrientilor solului, se poate aplica o cantitate corespunzatore de nutrienti, mai ales toamna, cand cultura se pregateste pentru sezonul de iarna. In general, in toamna, se aplica intreaga cantitate de P și K si doar o parte din cantitatea de N, fara a depasi 40-50 kg/ha de azot.

Toamna, din cauza diversilor factori abiotici, disponibilitatea nutrientilor se poate reduce semnificativ. Mobilitatea scazuta a substantelor nutritive (de exemplu, fosfor) poate reprezenta un factor limitator in obtinerea unor recolte bogate. Se cunoaste pe scara larga rolul fosforului in dezvoltarea radacinilor. Fara o dezvoltare corespunzatoare a radacinilor toamna, culturile sunt afectate in mod direct, ducand la dezvoltarea slaba a plantelor si, prin urmare, la obtinerea de plante firave pentru iarna ce urmeaza. Aceasta va duce la o scadere a densitatii plantelor pe metru patrat, afectand direct recolta finala.